Sta-op stoel
Een sta-op stoel, ook wel opstastoel of stastoel genoemd, is een aangepaste stoel waarmee mensen met een fysieke beperking eenvoudiger uit een stoel kunnen opstaan.
Een sta-op stoel komt door gebruik van een elektromotor omhoog en kantelt de persoon voorover, zodat opstaan eenvoudig is.
Behalve opstaan kan de persoon zo ook geholpen worden met gaan zitten; het voorkomt het in de stoel ‘ploffen’. De persoon gaat, met de stoel in de hoogste stand, zitten en laat door middel van de elektromotor de stoel weer zakken naar de grond.
Daarnaast is een sta-op stoel ontlastend voor pols en schouder gewrichten . Veel gebruikers van een sta-op stoel vallen onder de noemer ‘veelzitter”. Zij brengen door fysieke klachten noodgedwongen een steeds groter deel van de dag zittend door. Deze groep gebruikers bestaat voornamelijk uit gehandicapten en senioren.
Sta-op stoelen kunnen geheel op maat worden gemaakt of ingesteld voor de gebruiker. Dat is belangrijk voor een ergonomisch verantwoorde zithouding, naast het sta-op mechanisme is het van belang dat de gebruiker van houding kan wisselen, dat er een goede doorbloeding plaatsvindt en dat de zithouding wordt ondersteund in de onderrug door middel van bijvoorbeeld een lendesteun.
De juiste sta-op stoelen hebben de juiste zithoogte, zitdiepte en arm- en beensteun, afhankelijk van uw keuze met één of twee motorige sta-op functies .Er is altijd een elektrisch aangedreven motor nodig voor de sta-op stand, maar desgewenst zijn de stoelen ook verkrijgbaar met accu, waardoor er geen snoeren in de kamer hoeven te liggen. Vaak denken mensen dat ze extra hoog moeten zitten om gemakkelijk op te kunnen staan. Bij een te hoge zit is het opstaan echter even moeilijk als bij een te lage zit. Doordat men moeilijk met de voeten aan de grond kan komen, moet men enorm veel kracht in de armen hebben om gemakkelijk op te staan. Daarbij komt dat houdingsvariatie (gaan verzitten) hierdoor moeilijker wordt. Een te hoge zitting kan bovendien de beenzenuwen afknellen, wat slapende benen veroorzaakt. Bij een te lage zit neemt de rug automatisch een ronde vorm aan. U kunt dit zelf controleren door te gaan zitten en van één been de knie op te trekken. U voelt dan dat uw rug vanzelf gaat bollen. Een te lage zit kan tevens afknelling van de darmen veroorzaken (opgeblazen gevoel, slechte stoelgang.) De juiste zithoogte bereikt u wanneer uw benen in een hoek van 90 graden op de grond staan. Een platte hand moet tussen de bovenkant van uw knieholte en de zitting kunnen worden geschoven. Ook belangrijk is de zitdiepte, een te diepe zitting veroorzaakt altijd onderuitzakken. Dit heeft een bolle rug tot gevolg en maakt het opstaan en gaan verzitten moeilijker. Zorg ervoor dat uw lichaam goed aansluit op de onderkant van de rugleuning van de stoel. Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst dan is de zitdiepte juist.
Laat u ten alle tijden adviseren door onze specialist.